Πληροφορίες

Στη μέση του Αιγαίου Πελάγους, ανάμεσα στην Ίο και την Ανάφη, βρίσκεται η Σαντορίνη, ένα μικρό νησί διάσημο σε όλο τον κόσμο για την μοναδικότητά του. Πλησιάζοντας με το πλοίο στο λιμάνι του Αθηνιού αντικρύζεις ένα επιβλητικό καμπύλο μέτωπο από απότομους βράχους που υψώνονται κάθετοι έως και 300μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα πετρώματα έχουν στρώσεις διαφορετικών αποχρώσεων, ενώ την κορυφή τους στεφανώνουν κατάλευκοι Κυκλαδίτικοι οικισμοί με σπίτια που γλιστρούν χαμηλότερα σαν μικρά στολίδια στον αφιλόξενο βράχο. Το μοναδικό αυτό τοπίο είναι αποτέλεσμα μιας από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις της ανθρώπινης ιστορίας, που συνέβη περίπου το 1613π.Χ. και κυριολεκτικά διαμέλισε το προϊστορικό νησί της Θήρας. Στη θέση του δημιουργήθηκε ένας τεράστιος υποθαλάσσιος κρατήρας, η Καλντέρα, με τη σημερινή Θήρα να το αγκαλιάζει από τα ανατολικά και τις μικρές νησίδες Θηρασία και Ασπρονήσι να ορίζουν το δυτικό της όριο. Στο κέντρο της Καλντέρας αναδύθηκαν δύο ηφαίστεια, η Παλιά και η Νέα Καμμένη, τοπία άγρια, ίσως απόκοσμα, που χαρίζουν πρωτόγνωρες εμπειρίες σε όσους τα επισκεφθούν.

Το νησί της Σαντορίνης, όνομα που έδωσαν στη Θήρα η Ενετοί, έχει σχήμα ημισελήνου με τη δυτική πλευρά να αποτελείται από τα τοιχώματα της Καλντέρας και την ανατολική να καταλήγει ηπιότερα στη θάλασσα. Κατά παράδοξο ίσως τρόπο, οι Σαντορινιοί επέλεξαν την κορυφή των απότομων βράχων της Καλντέρας για να χτίσουν τα χωριά τους. Η πρωτεύουσα του νησιού, τα Φηρά, το Ημεροβίγλι και η Οία κυριολεκτικά κρέμονται στο χείλος του γκρεμού απολαμβάνοντας υπέροχη θέα. Εδώ συρρέουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, κόσμου καθημερινά για απολαύσουν ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, όπου οι τελευταίες πορτοκαλί και κόκκινες ακτίδες του ήλιο χρωματίζουν τον τοπίο δημιουργώντας συγκινητική ατμόσφαιρα. Στην ανατολική ακτή του νησιού βρίσκονται περιορισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι περισσότερες παραλίες, αμφότερες καλυμμένες με ηφαιστειακό υλικό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα ηφαιστειακά εδάφη του νησιού, άγονα εκ πρώτης όψεως, παράγουν στην πραγματικότητα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, διεθνούς φήμης κρασιά και γευστικότατα ντοματάκια και φάβα. 

Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τη Σαντορίνη, όπου η τουριστική δραστηριότητα καλύπτει όλη τη διάρκεια του έτους. Το νησί προσφέρει φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών με σύγχρονες υποδομές, που σέβονται την ταυτότητα του τόπου και εν πολλοίς διατηρούν ανέγγιχτη τη μοναδικότητα του τοπίου.

Πρόσβαση

  • Με πλοίο: Η Σαντορίνη έχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Πειραιά με πλοία που προσεγγίζουν το νησί σε 8 ώρες περίπου, αλλά και ταχύπλοα κλειστού τύπου που πραγματοποιούν το ταξίδι σε περίπου 5 ώρες. Η συχνότητα των δρομολογίων ποικίλει ανάλογα με την εποχή. 
  • Με αεροπλάνο: Στη Σαντορίνη υπάρχει επίσης αεροδρόμιο που δέχεται καθημερινά πτήσεις τόσο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από το εξωτερικό. Η συχνότητα των πτήσεων ποικίλει ανάλογα με την εποχή.